Bu arızaların kaynağına ulaşılıp minimuma indirmek için cihazınızın majör bakım yapılması öngörülmektedir. Sistem üzerindeki sıcaklık ve basınç algılayıcılarının doğru ölçüm yapıp yapmadığı kontrol edilme. Bu işlem için harici sıcaklık ve basınç ölçer kullanılmalıdır. Bu veriler toplandıktan sonra gerekli veri analizi yapılarak analiz neticesine göre hata önleyici çalışmalar yapılmalıdır. Örnek vermek gerekir ise düşük gaz basıncı hatasının sebebi sistemde yeterince gaz olmamasının yanı sıra okunan yanlış bir değerde olabilir, parametrik düzenlemeler ile ortadan kaldırılacak malzeme değişimi gerektirmeyen basit bir işlemde olabilir.
Bunun gibi daha birçok neden olabilir. Bu sebeple bütün veriler detaylı bir şekilde toplanarak kombine halde değerlendirilerek doğru kanıya varılabilir. Verilerin uzman ekiplerce toplanıp değerlendirilmesi en önemli kriterdir. Chiller bakımı uzman ekiplerce yapılmadır.
Chiller bakımını 4 ana gruba ayırıcak olursak;
Genel temizlik bakımın genel pirensibidir. Özellikle ısı değiştiricilerin(evaparatör ve kondenser) temizliği doğrudan cihazın verimliliği ve enerji sarfiyatına etkilidir. Elektrik panosu içerisinde birbirine çok yakın bulunan elektronik malzemelerin temizliğinin sağlanması olası malzeme yanıklarını ve hatta yangına sebebiyet verebilecek her türlü etkenin giderilmesi ve temizlenmesi açısından önemlidir.
2. Görsel ve Mekanik Kontroller
Chiller üzerinde bulunan yağlanmaların düzenli olarak giderilmesi noktasal chiller gaz kaçaklarının daha kolay tespit edilip yüksek tamir ve gaz mailiyetlerinden kaçınılmış olacaktır. Elektrikli motorlar grubu akımları ölçülerek olası arızaların chiller sistemi henüz çökmeden giderilmesine olanak sağlamaktadır. Olağan dışı ses veya titreşimlerin tespiti yapılarak planlı duruşlar yapılıp işletmenizdeki konforu en üst düzeyde tutacaktır.
3. Verilerin Toplanması ve Parametrik Ölçümler
Chillerin üzerinde bulunan akıllı kartlar soğutucunun verimli, tasarruflu ve sorunsuz çalışması için tasarlanmış olan akuple sistemlerdir. Bu doğrultuda chiller sistemi tam kapasiteye getirilerek gerikli kontrollerin yapılmasını zorunlu tutar. Bu ölçümler genel olarak termodinamik ve elektriksel parametreleri kapsamaktadır. Bu ölçüm neticesinde hatalı ölçüm yapan ekipmanlar tespit edilip değiştirilmelidir.
4. Veri Analizi ve Parametre Yapılandırması
Tüm bu bakım işlemleri akabinde sistemin sorunsuz ve verimli çalışabilmesi amacı ile bir uzmanın gerekli düzenlenmeleri yapılandırmalıdır.